Terugblik

We hebben genoten van onze week in Rome, dat zal ook blijken uit ons verslag. We vinden het een heerlijke stad, lekker eten, en veel leuke pleintjes en steegjes met de typische Italiaanse gebouwen. Veel sfeer! Gelukkig waren we er in februari, en hebben we prachtig weer gehad. Het aantal toeristen viel ons reuze mee, we konden alles steeds goed bekijken. De Romeinen vonden we niet altijd even vriendelijk, maar het is niet slechter dan bijvoorbeeld in Amsterdam. Geen reden om er weg te blijven in elk geval, maar wel anders dan bijvoorbeeld de vriendelijkheid die we zijn gewend in veel Amerikaanse gebieden en steden.

De Romeinse opgravingen met gebouwen die 3000 jaar oud zijn hebben veel indruk op ons gemaakt, we vinden het heel bijzonder hoe goed alles bewaard is gebleven. Ook het Pantheon vonden we heel indrukwekkend, net als de St. Pieter. Grootste verrassing was de San Paolo fuori le Muri, een super mooie kerk met veel kleur. Vrolijk en toch ook ingetogen, uitbundig in versieringen maar wel stijlvol en passend. Ik denk dat ik dit een van de mooiste kerken vind die ik ooit ergens heb gezien.

De Via Appia vonden we erg tegenvallen, maar dat had ongetwijfeld te maken met de raadselachtige sluiting van alle catacomben op de zondag dat wij er waren. Ze zouden volgens alle informatie geopend moeten zijn, maar we hadden blijkbaar pech.

Een week is wel heel lang in Rome, we waren uiteindelijk toch wel verzadigd. Hoewel wij een stad heerlijk vinden, vonden we Rome ook wel erg vermoeiend. Je loopt erg veel en ook alle indrukken vragen veel energie. Terugkijkend hadden we genoeg gehad aan 5 dagen in de stad, in plaats van 6 zoals nu. Zelfs al ligt ons tempo veel lager dan de gemiddelde Rome bezoeker, je krijgt uiteindelijk toch genoeg van alle fysieke inspanning en alle indrukken. Hoewel we ons hadden voorgenomen om eventueel nog naar Pompeii te gaan of naar Tivoli, hadden we daar uiteindelijk de puf niet meer voor. Die plannen zijn dus vooruitgeschoven naar een toekomstige vakantie.

Want het is voor ons wel heel duidelijk dat dit zeker niet de laatste keer is dat we naar Italië gaan, dit bezoek proeft naar meer. Rome zullen we niet zo snel nog eens bezoeken, met een week hebben we daar nu wel gezien wat we willen zien. Maar er zijn nog zoveel andere gebieden die ons enorm trekken. De Dolomieten willen we graag zien, en ook Abruzzo staat op mijn verlanglijstje. En wellicht komen ook Toscane en Umbrië nog aan de beurt, hoewel we dat niet zo snel in de zomervakantie zullen doen.

Deze reis is waarschijnlijk de laatste die we met z’n tweetjes hebben gemaakt. Zoals velen van jullie wel weten staan we op de wachtlijst voor een pleegkindje, en we verwachten dat ons gezien op korte termijn uitgebreid zal worden. Een volgende vakantie zal daarom misschien wel in een schoolvakantie moeten worden gepland, en dat heeft uiteraard invloed op de keuze van onze bestemming. Bovendien maak je met een kind een andere reis dan je doet met z’n tweetjes. Het was een mooie laatste-keer-met-z’n-tweetjes-reis, een mooie herinnering!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten