Donderdag 10 februari: de Romeinse Oudheden

We hebben vandaag weer een heerlijke dag in Rome gehad. Fantastisch weer, en we hebben echt genoten van alle oudheid die we vandaag hebben gezien. We begonnen vandaag niet al te vroeg. Vakantie betekent voor ons ook relaxen en geen wekker hoeven te zetten als het even kan. Ik werd als eerste wakker om 8 uur, ik had goed geslapen. Peter hield het nog een uurtje langer vol. Het was half 10 toen we aan het ontbijt gingen van het hotel. Dat viel ons helemaal niet tegen. We hadden ons ingesteld op een slecht ontbijt, maar de keuze was prima. Oké, het was niet zo uitgebreid als we gewend zijn in Duitsland of Luxemburg bijvoorbeeld, maar toch zeker prima. Broodjes, heerlijke croissantjes, koek, cake, kaas, ham, vers fruit, zoet beleg, melk, jus d'orange, yoghurt en verschillende ontbijtgranen stond uitgestald op het kleine buffet. Prima voor ons!

Om 10 uur liepen we het hotel uit en hoewel fris was het al heel zonnig buiten. In de boekhandel op de hoek van het plein kochten we een kaart van de stad en daarna liepen we naar het Piazza Venezia. Hier heb je een prachtig uitzicht op Il Vitoriano, oftewel "de Suikertaart" zoals de Italianen het monument noemen. Helaas stond de zon verkeerd, het fototoestel bleef daarom nog even in de tas. Daarna staken we de weg over en liepen langs het Forum van Augustus. Prachtig om te zien! Het Forum Romanum stond als volgende op de planning, en we gingen op zoek naar de ingang. Volgens mijn informatie moest die liggen aan de Via dei Fori Imperiali, maar we konden hem niet ontdekken. We liepen terug naar de Suikertaart en vonden in de reisgids dat er nog 2 andere ingangen moesten zijn. Die vonden we wel, maar bleken inmiddels alleen nog uitgangen te zijn. We bevonden ons inmiddels op het Capitolijn, maar ik kon er niet echt van genieten omdat ik heel nodig moest plassen. Snel weer de heuvel afgelopen en in een souvenirwinkeltje mocht ik eindelijk even het toilet gebruiken. Wat een opluchting! Daar kregen we ook de uitleg naar de ingang en nu vonden we die snel. We bleken er eerder al heel dichtbij, maar omdat de ingang werd geblokkeerd door een vrachtwagen konden we die niet zien. Ik vind overigens de bezienswaardigheden heel slecht aangegeven in de stad! Nergens is er bewegwijzering te vinden. Gelukkig kan ik goed kaartlezen, maar gemakkelijk is het niet.

Het Forum Romanum vonden we enorm indrukwekkend. Wat een groot en uitgestrekt gebied, en wat een oudheid! Ik blijf het fascinerend vinden om te zien wat de Romeinen 2.700 jaar geleden al konden bouwen! We hebben massief granieten of marmeren pilaren gezien van wel 1,5 meter diameter, hoe kregen ze die in hemelsnaam op zijn plek? En hoe kregen ze die zo mooi rond? En de prachtige motieven die in het marmer werden gekerfd vonden we ook bijzonder om te zien. We hebben er heel wat tijd doorgebracht, we hadden het beslist niet willen missen.







Na het Forum togen we naar het Colosseum, waar we relatief snel doorheen waren. Heel indrukwekkend ook en zo groot. Maar eerlijk is eerlijk, het Colosseum in Pula (Kroatië) vonden we minstens zo mooi. Toen we hier naar buiten liepen was het al 2 uur geweest en onze voeten deden zeer van alle onregelmatige Romeinse wegen en paden. We hadden inmiddels ook honger gekregen en gingen op zoek naar een restaurantje. Opnieuw hebben we heerlijk gegeten, al was het deze keer een heel stuk duurder dan het diner gisteren. Als voorgerecht hadden we een gemengde bruschetta en een caprese (mozzarella met tomaat en dressing), als hoofdgerecht allebei een pasta. Peter koos voor de Rigatoni Carbonara en ik nam Tortelini met een pikante tomatensaus. Echt mjammie! We moesten €50 afrekenen deze keer, en vooral de drankjes vonden we hier heel duur. Maar lekker was het wel.





Na het eten zijn we naar San Clemente gelopen. Jammer genoeg mochten we hier geen foto's maken. We wilden eigenlijk afdalen benedengronds, maar omdat we er geen foto's mochten maken vonden we dat de €10 niet waard. We besloten naar de San Giovanni in Laterano te lopen, een kerk een eindje verderop. Wat een prachtige kerk. En zo groot! Hier mochten we wel foto's maken, al was dat niet gemakkelijk. We hebben ook nog even een kijkje genomen bij de Heilige Trap en zijn daarna op de bus gestapt naar het Piazza Venezia. Inmiddels was de zon alweer gezakt en deze keer konden we de Suikertaart wel fotograferen. Vandaar uit zijn we weer terug gelopen naar het hotel, onderweg nog even wat drinken gehaald bij de Spar om de hoek van ons hotel. Zo gemakkelijk, alles zit werkelijk om de hoek! En nu zitten we dus weer te relaxen op onze kamer. Doodmoe zijn we, we zijn dit duidelijk niet gewend. Het bad loopt langzaam vol, en daar gaan we dadelijk even lekker in ontspannen. Of we vanavond nog op pad gaan weten we niet, maar morgen is ook weer een dag!







Waar ik trouwens echt werkelijk niet goed van word is van alle gladiatoren die je steeds ongevraagd een plastic zwaard in het gezicht duwen met de vraag of je op de foto wil. Naar 784 gladiatoren kan ik daar echt niet meer aardig tegen doen. Ik negeer ze volkomen, maar zelfs dan springen ze soms gewoon voor je en blijven ze aandringen. Ook de illegale verkopers die overal opduiken met sjaaltjes, juwelen en zonnebrillen kunnen soms heel opdringerig zijn. Het zal er wel bij horen, maar mij kunnen ze gestolen worden!

Maar behalve dat vind ik de stad echt heel mooi. Het oversteken op de zebrapaden gaat ons prima af (we zijn inmiddels wel gewend aan het Amsterdamse) en we kunnen ons goed oriënteren. Rome is echt een aanrader, ik ben benieuwd hoe we de rest zullen ervaren.

Buona Sera!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten